עלון קיבוץ גן שמואל

גיליון 123 | 31.01.2025


פריחות חורפיות

חברנו היקר יהודה לנדסמן איננו


1.12.1946 - 28.01.2025


יהי זכרו ברוך

0

יש להתחבר כדי להגיב

הצבעה בקלפי | עד השעה 12:00 (ו')

ניתן להגדיל את התצוגה בתנועת צביטה נפתחת


לצפייה בשיחה מיום א' (19.01) - לחצו


שבת שלום

0
להצבעה (חברים בלבד) >

יש להתחבר כדי להגיב

מהנעשה בחינוך החברתי | יונת דומב

< דפדפו ימינה ושמאלה בגלריה >

ניתן להגדיל את התצוגה בתנועת צביטה נפתחת


שלום לכולן ולכולם


במסגרת השיח החינוכי שבחרנו לעסוק בו במהלך השנה, ביום חמישי בערב נפגשנו להרצאה של ד"ר דרור קריקון, ומעגלי שיח בנושא של סמארטפונים וילדים.

אני מודה לכל ההורים שהגיעו, שאלו שיתפו ולמדו יחד.

בעוד שבועיים ניפגש למפגש נוסף להורי וילדי כיתות ד'-ו'.

אני מאחלת ומצפה להמשך התהליך המשותף של ההורים והמערכת יחד.

0

יש להתחבר כדי להגיב

מהנעשה בספריית הילדים | עדכון

ניתן להגדיל את התצוגה בתנועת צביטה נפתחת


להורים ולילדים שלום


בתמונה מעלה - ספרים חדשים בספרייה


שבת שלום

עינת בן-זאב

0

יש להתחבר כדי להגיב

מה נלקט השבוע? | נעמי יצהר

< דפדפו ימינה ושמאלה בגלריה >

ניתן להגדיל את התצוגה בתנועת צביטה נפתחת


שלום לכולן ולכולם


לקראת אמצע החורף רואים את שפע צמחי הבר, שרגע לפני פרחי הבר (חוץ מהסביונים) עולים בחצר הקיבוץ כמעט בכל פינה.
חלקם למאכל וחלקם למרפא, ורובם גם וגם.
משהו על כל העלים הירוקים שנעלה כאן עד הקיץ ומצויים בחצר הקיבוץ, בקרבתו, ואולי לפעמים גם נרחיק מעט.
כל העלים הירוקים, הצומחים בבר ומגודלים בחקלאות, עשירים בחומרים חשובים מאוד לגוף האדם: הם מכילים ברזל, סידן, מגנזיום, אשלגן, סיבים תזונתיים, כלורופיל ונוגדי חמצון. חלקם מכילים ויטמין C ברמות גבוהות מאוד.
זה בדיוק הזמן, כשהם רעננים וטריים, להתחיל ללקט אותם. אם כדי לבשל מייד ואם כדי לייבש, להקפיא, ולהשתמש כשכבר לא יהיו זמינים.
המוכרים ביותר ומצויים עכשיו בחצר הם צמחי החובזה או בשמה העברי חלמית, הסרפד ויש כבר חמציצים פה ושם ועוד כמה צמחים שנביא בשבועות הבאים עם בוא האביב.

ראשונה - החובזה (בערבית "כיכר לחם קטנה")
הצמח קיבל את שמו בשל צורת הפרי המבשיל אחרי הפרח.
השם "חלמית" מקורו בתנ"ך, וניתן לו על פי פסוק בספר איוב שלדעת פרשנים מתייחס לצמח זה. משנת 1946 הוא נקבע כשם הרשמי ב"מילון צמחי ארץ ישראל".
החובזה היא ללא כל ספק מלכת ליקוטי/בישולי הבר: זמינה, ירוקה, עליה גדולים, רכים וטעימים בכל צורה שהיא: מוקפצים עם בצל מטוגן ועדיף עם זעתר טרי, בחביתת ביצים או קמח חומוס/עדשים בגרסה הטבעונית, כקציצות או לביבות חובזה, כשעליה מגולגלים וממולאים כעלי גפן כמיטב הדמיון והיצירתיות שלכם: טבעוניים, צמחוניים או בשריים וגם כמילוי למאפי בצק.
עכשיו הם עוד קטנים ורכים אבל בחודש הקרוב הצמחים יגדלו והעלים יגיעו לרוחב כף יד של אדם מבוגר ויהיו מצוינים למילוי.
מי שאוהב מרק ירוקים מומלץ לו להכין מרק עם עלי חובזה וגריסים או אורז או עדשים מכל סוג שהוא.

שני לה - הסרפד
מקור שמו במקרא, בנבואת נחמה של ישעיהו הנביא, שסיווג אותו כצמח ללא תועלת וניבא כי במקומו יעלה שיח ההדס בעל התכונות הטובות.
הזיהוי אינו וודאי, והוא נסמך על תרגום התנ"ך ללטינית מסוף המאה הרביעית לספירה (הוולגטה).
מעבר למחטים ולחומר הצורב שהסרפד מגן על עצמו בהם, מסתתר צמח בעל תכונות מרפא מופלאות (בעיקר דלקות בדרכי השתן) ששווה להתאמץ ולקטוף בזהירות המתבקשת.
הסרפד מפתיע בשפע החומרים הבריאים שיש בו, כמו כל הירוקים, בעיקר ויטמין C בכמות גדולה יותר מאשר בפירות הדר.
אז מה עושים עם סרפד?
גם וגם וגם:
1. מייבשים. בתנור בחום נמוך של 50 מעלות עד שמתייבש או תולים לייבוש במקום מוצל ומאוורר כשבסיס הסרפד למעלה וראשו למטה עד שהסרפד יבש לגמרי, ואז מאחסנים בצנצנת אטומה ומשתמשים לחליטות תה.
2. אפשר לטחון את הסרפד המיובש לאבקה ולהוסיף כפית ליוגורט/למאכל או למשקה אחר כל יום.
3. תבשיל/מרק סרפדים הוא מעדן לאוהבי הירוק, כמו מרק חובזה או מרק תרד עם קטניות/ירקות או כל תוספת אחרת.
**המחטים נעלמות בשטיפה ובבישול**
4. הוא מצויין גם למילוי מאפים למיניהם בדיוק כמו התרד והחובזה.
5. לדלקות בדרכי השתן - קשוח אבל עובד!
תה מרוכז של סרפד טרי:
סיר של 2 ליטר, מלאו אותו בגבעולי סרפד, כסו במים ובשלו ברתיחה עדינה 10 דקות.
שתו הכל.
זה מר כמו לענה, אבל עובד.
אחר כך, תורידו את מינון הסרפד ביחס למים, לתחזוקה שוטפת
*תכלס איך לקטוף?
1. ציוד : סכין/ מספריים/ מזמרה, כפפות גננים (כפפות חד פעמיות לא עמידות כנגד מחטי הסרפד)
 קרטון פירות שטוח.
2. אוחזים בסרפד ליד השורש, חותכים, ומניחים שכוב בקרטון.
3. כשיש לכם ערימה יפה של סרפדים, תמשיכו לטפל בהם בכפפות עד שיבושלו או יתייבשו.

שלישי - החמציץ
מכירים צמח קטן עם המון עלים שעולה בדשאים ובגינות ובכל מיני מקומות שאף אחד לא שתל אותו? זה שנותנים בו ביס בגבעול או בעלה ומיד כל הפרצוף מתכווץ ועושה "אוי חמוץ"? אז זה זה.
והוא בכלל עולה חדש, מסוף המאה ה-19, לא ידוע מי הביא אותו לארץ, אבל הוא נראה לראשונה, כמו כל העולים של התקופה - ביפו.
הוא אינו מתרבה בזרעים אלא דרך פקעות קטנות שהן השורש שלו.
בתשובה לשאלה הדורשת הסבר "איך נפוץ בכל הארץ, אבל ממש בכל הארץ?"
כמו שאמרה פעם צשקה, המחנכת הדגולה, יודעת ואוהבת הטבע:
"זה החולד החכם בין שוכני המחילות. אוגר לו את פקעות החמציצים לימי החורף, אבל לא תמיד זוכר באיזו מחילה הניח אותן".
אותו חולד ארץ ישראלי, היחיד שחופר מחילות בארץ, הוא שהפיץ את החמציץ בכל הארץ.
ובינינו, די זכינו. אז למה שנתלונן? בואו נעשה מהחמוץ חמצוצים וטעימים
שמו של החמציץ בא מהחומצה האוקסלית שהיא אחראית לחמיצות בו.
מצד שני, אותה חומצה קיימת גם בתרד, פירות, וקקאו.
אם לא אוכלים 200 גרם של חמציצים כל יום, אפשר לנשנש כמה מידי פעם, בוודאי כשהם מבושלים כי חום הבישול הורס את החומצה האוקסלית ועדיין משאיר משהו מטעם החמיצות במרק או בתבשיל שתכינו.
אז מה להכין?
בישול: לקטו את עלי החמציץ, לא את הגבעול עם הפרח.
העלים מוסיפים טעם של חמיצות מעודנת לכל תבשיל או מרק.
פשוט לקצוץ אותם ולהוסיף לקראת סוף הבישול.
טרי: הכינו מטבל/ רוטב/ פסטו/ צ'ימיצ'ורי - מה שאתם אוהבים, על בסיס עלים טריים של חמציץ שמהווים שליש מכמות העלים האחרים (פטרוזיליה, ריחן, כוסברה, נענע) ולשם שינוי, תנסו פסטו עם פקאנים. מומלץ.

והכי חשוב:
אם אתם לא בטוחים מהו הצמח, תתקינו לכם בנייד את היישום (אפליקציה) של גוגל שנקראת "עדשת גוגל" Google Lance שמזהה כל צמח על ידי צילום.
ואם אתם עדיין לא בטוחים, אתם מוזמנים לשאול אותי.
ליקוט נעים וטעים,
נעמי
0

יש להתחבר כדי להגיב

החממה למוזיקה | רינת לומסטרה


קונצרט רביעי לעונה מוזמנים בחום להנות ממוסיקה קאמרית איכותית ומהנה!


רביעיית פסנתר ומיתרים

הרביעיות היפות בסול מינור


הקונצרט יתקיים ביום שבת ה- 15.02.25

11:00 - פתיחת דלתות, קפה, תה ועוגה

11:30 - קונצרט

הכניסה לחברי גן שמואל ללא תשלום אך רצוי להירשם מראש. 

מוזמנים מאוד,

רינת

0
החממה למוזיקה בפייסבוק >

יש להתחבר כדי להגיב

ויקיפדיה | לליב גל


מתרגשת להציג פינה חדשה, בתקווה שתמצאו בה ערך מוסף לסופ"ש. בפינה אציג ערך בוויקיפדיה אותו יצרתי, ערכתי או העמקתי.


הכל התחיל מקבוצה כלשהי שאני חברה בה. מישהי כתבה שהיא קנתה קפסולות בטעם "פאמפקין ספייס" אבל אין לה שום טעם של דלעת בקפה! זה היה הרגע שבו החלטתי לכתוב את הערך פאמפקין ספייס..

עובדה-כיפית: פאמפקין ספייס למרות השם שלה, היא תערובת תבלינים שבד"כ משמשת לתוספת טעם לפאי דלעת, אבל אין בה דלעת או גרעיני דלעת ואין לה טעם של דלעת. רוצים קצת טעם של פאמפקין ספייס בקפה שלכם ואין לכם פאמפקין ספייס? פשוט - תוסיפו קינמון. שמים קצת בקפה, וזה כמעט כמו התבלין המקורי (יש אפילו בחדר-אוכל..).

רוצה לדעת עוד על פמפקין ספייס? אפשר פשוט להיכנס לוויקיפדיה ולקרוא את הערך המלא בקישור מטה.

שבת שלום, לליב

משקה Pumpkin Spice Latte של רשת סטארבקס.

קרדיט תמונה: Push Doctor, commons.wikimedia.org

0

יש להתחבר כדי להגיב

מועדון יום ב' | הזמנה

ניתן להגדיל את התצוגה בתנועת צביטה נפתחת


עומרי ליאור בהרצאה על

חיים גורי: אני מלחמת אזרחים

הרצאה על חיים גורי המשורר, הלוחם, העיתונאי והקולנוען.


יום ב' הקרוב (03.02.25)

בשעה 17:30 בבית אורי


גם אם אינכם מגיעים בדרך כלל, זו הזדמנות מצוינת להתחיל..

מוזמנים ומוזמנות!

שבת שלום ולהתראות,

צוות מועדון יום ב' והמתנדבים.ות

0

יש להתחבר כדי להגיב

מהנעשה בבית נחמה | עדכון

< דפדפו ימינה ושמאלה בגלריה >

ניתן להגדיל את התצוגה בתנועת צביטה נפתחת


חברות יקרות וחברים יקרים


בתמונות מעלה: "החיים כדרמה" עם גילה אולייר, מפגש היכרות עם יעל דורי-הראל וסדנת קרמיקה עם מיכל שבולת.

מצורפת תכנית הפעילות לשבוע הבא.


גם אם אינכם מבאי הבית הקבועים, אנו מזמינות אתכם להצטרף אלינו בכל עת לאתנחתא קלה.

התוכנית אינה מחייבת הגעה לכלל הפעילויות - ניתן לבחור לאלו פעילויות להצטרף.


עותק מודפס של לוח הפעילות החודשי ניתן לקבל אצלנו.


שבת שלום,

צוות בית נחמה

0

יש להתחבר כדי להגיב

נקודה למחשבה | גלעד קאלך


חידת תרתי משמע


בעל סימן ודרך במשך שבוע שלם.

נחמן ביאליק משלומי ללאה מרכיבים

אמרה שמבטאת את הציפייה והדריכות

למשחק הכדורגל הבא.

(4, 4, 4)


שלחו את התשובה למייל שלנו:
AlonGS@ganshmuel.co.il

בין הפותרים.ות נכונה יוגרל שי צנוע
שיחכה לזוכה בתא הדואר


פתרון החידה הקודמת: הרצי הלוי

השיבה נכונה וזכתה בהגרלה: הדר טבת

0

יש להתחבר כדי להגיב

השיבוץ הקרוב | שיבוץ ד'

שישי-שבת, 31.01-01.02.25


השיבוץ הבא | שיבוץ ה'

שישי-שבת, 07-08.02.25

0
לתאריכי השיבוצים | 2025 >

יש להתחבר כדי להגיב

זה הכל להפעם


תודה לכל מי שנתנו יד להוצאת העלון


ככל והדבר אפשרי, העלון מנוסח
באופן המתאים לכל המינים.
במקרים בהם הנוסח איננו כזה,
אנא קבלו זאת בהבנה.


תגובות, שאלות, רעיונות ושאר ירקות
יתקבלו בברכה כאן או במייל:
AlonGS@ganshmuel.co.il

להתראות בעלון הבא,
איילת ייטב

0
לכל העלונים >

יש להתחבר כדי להגיב

דילוג לתוכן