עלון קיבוץ גן שמואל

גיליון 20 | 11.11.2022
בשער: סוף עונה בגד”ש | צילום: דניאל אורן

השיבוץ הקרוב | שיבוץ ח'

שישי-שבת, 11-12/11


השיבוץ הבא | שיבוץ ט'

שישי-שבת, 18-19/11

0

יש להתחבר כדי להגיב

משולחן המזכירים | איריס ועילם


נפרדים מ"גן-שמואל כותבים"


 35 גיליונות של "גן-שמואל כותבים" יצאו לאורך כ-6 שנים, פרי יוזמתם ומאמציהם של מספר חברות וחברים שפעלו להביא לידי ביטוי את הנעשה בקיבוץ בתחומי החיים השונים, ולקדם היכרות עם חברי ותושבי הקיבוץ המבוגרים והצעירים.

את הרעיון הגתה עמירה הגני, ובשיתוף פעולה עם אמיר יצחייק - שיחד כבר ערכו ספרים וייסדו את הוצאת "אמירות" - התחילו להוציא את העיתון.

לפני כשנה, כאשר אמיר החליט לסיים, הצטרפה יונת ייטב למשימה. מערכת העיתון כללה את תלמה דאונוב, ליאת פארי ואורלי קראם.

לעיתון הייתה תרומה חשובה בחיזוק השותפות בקיבוץ, שאחד מיסודותיה הוא השיתוף במידע. העיתון פעל לעודד את השיח בכתב בקיבוץ כמנוף לעידוד החשיבה, היצירה והפתיחות.

לאחרונה הוחלט על סגירת העיתון.


דבריה של עמירה הגני:

בעבר הרחוק הייתי חלק ממערכת המוסף של עיתון "על המשמר"  - "חותם", והיה לי שם מדור קבוע. גם כשהייתי מחנכת במוסד, הייתי אחראית על שני העיתונים שיצאו אז – נטיפים ועלי גבעה.

כמובן שהעיתונות הכתובה קרובה לליבי גם כקוראת קבועה.

לפני כ-6 שנים החלטתי שחשוב לי שיהיה אצלנו בקיבוץ עיתון רציני המבטא רגשות ודעות של חברים בקשר למצב הפוליטי בארץ ולמצבו של הקיבוץ שלנו.

מספר חברים תמיד היו מוכנים להיענות לבקשותיי לכתוב לעיתון, ביניהם יואב יגאל ז"ל, אברהמל'ה פרנק וראובן שפירא.

אני החלטתי לא לכתוב בעצמי מאמרים.

העבודה עם הבנות במערכת הייתה טובה ונעימה מאוד. את רוב הנושאים אני הצעתי והן ראיינו וכתבו.

מאוד רציתי שחברים יכתבו יותר, יהיו אכפתיים וישתמשו בעיתון כדי לכתוב דעות אקטואליות. אני מרגישה שחלק גדול מהחברים היה מעוניין בעיתון וכמובן, תמיד יש חלק שלא.

מרבית חברי הקיבוץ לא מצאו עניין לבטא דעות דווקא בעיתון כזה והתפתו לפייסבוק שנתן תגובה מהירה יותר. אותי זה אכזב קצת, כי כלי הבעה שמביע ומציג דעות ורגשות נחוץ בקיבוץ וזה לא ממש קרה.

יחד עם זאת – היה לי תמיד מעניין, ורציתי להודות לכל מי שהיה שותף איתי לעשייה בעיתון.


אנו מנצלים במה זו לשלוח תודות רבות לעמירה הגני ולכל השותפים שכתבו, ערכו, ראיינו ורואיינו. תודה גם לארנון כץ שתמך, לרחל הרשקוביץ על ההדפסה ולאנשי הארכיון שעזרו כשהתבקשו.

"דף הבית" - העלון הדיגיטלי, עומד לרשותכם ולרשותכן. נמשיך לתת בו במה לתוכן מקומי ומקורי, ונשמח לסייע בכל יוזמה ורעיונות עתידיים.

שבת שלום, איריס ועילם

0

יש להתחבר כדי להגיב

משולחן המזכירות

בישיבה שהתקיימה ב-02/11, המזכירות דנה במגוון נושאים: עדכון של רכז המשק על אירוע בטריסן, מענק התארגנות לצעירים: חידודים על אופן החלוקה, השוואת תקציבים בין משרתי צה"ל ושירות לאומי, נקודות חו"ל למועמדים במסלול קליטה ולאחר מסלול צעירים, מעבר למועמדות: יעל הראל (בת זוגו של איתי הראל), נציגות ג"ש במליאת המועצה, והסבת גן שביט למבנה מגורים.

לפרוטוקול המלא >

0
לכל הפרוטוקולים באתר הקיבוץ >

יש להתחבר כדי להגיב

שיחה פתוחה | יום א', 13/11, 20:30


הצעת רשות הבניה

להמשך יישום מודל דיור הקבע


השיחה תתקיים ביום א' הקרוב

בשעה 20:30 בבית אורי

- הציבור מוזמן -

0
לפרטים נוספים >

יש להתחבר כדי להגיב

מהנעשה בחינוך | חובב שלח


הבית המשותף בנעורים


לפני כארבע שנים התקיים בהנהלה הציבורית של החינוך דיון על המשך קיום הבית המשותף בנעורים. בזמנו, החליטה ההנהלה הציבורית - על חודו של קול - לסגור את הבית, והדיון עבר בסופו של דבר למזכירות.

המזכירות קיימה דיונים עם נציגי ההנהלה הציבורית של החינוך. בסופם, ההצעה לסגור את הבית לא התקבלה, אך התקבלה החלטה באילו תנאים ניתן להמשיך לקיים את הבית המשותף.

לאחרונה הגיעו אלינו פניות ממספר הורים לפתוח את הדיון הנ"ל, תוך בקשה שהדיון יתמקד בעצם קיומו של הבית ולא בתנאים לקיומו. לדעת הפונים מקומם של הנערים בבית ההורים וזאת בלי קשר לאופן בו הבית המשותף מתנהל.

לאחר לא מעט התלבטויות ודיונים, הנהלת החינוך מעוניינת לקיים את הדיון כפי שביקשו ההורים. מערכת החינוך טרם קבעה את עמדתה בנושא ועדיין לא דובר על איך לקיים את הדיון, אבל המערכת מחויבת לדיון עצמו ולמיצוי שלו. הדיון יחל בהנהלה הציבורית בקרוב מאוד.

אנחנו מזמינים את כל מי שרוצה לשאול, להציע, להאיר או להעיר (לפני ותוך כדי הדיון) לפנות להדס רייז, שי מיכאל, אליי (חובב), או לכל חבר מההנהלה הציבורית של החינוך: קרן רוטמן, רחל טבת, שיר בארי, זהר רז, אור גולדמן, לוטם מרסמן, חן קוגן, אמיר יצחייק וגלי כץ.

שבת שלום, 

חובב.

0

יש להתחבר כדי להגיב

פעילויות בבית נחמה | הזמנה

< דפדפו ימינה ושמאלה בגלריה >

ניתן להגדיל את התמונה בתנועת צביטה נפתחת


חברות וחברים,

מצורפת תכנית הפעילות בבית נחמה לשבוע הבא, מוזמנים בשמחה!


"קפה אצל נחמה" - מועדון חוגי אחר הצהריים שלנו, חוזר לפעילות.

מפגשי סריגה באווירה חורפית של בית קפה (ראו תמונות בגלריה מעלה), עם מוזיקת רקע וחברה נעימה, יתקיימו בימי ד' בשעות 17:00-18:00.

מוזמנות ומוזמנים להצטרף אלינו!

אין צורך בציוד סריגה או בידע מוקדם. 

קפה ועוגה של הקמה - עלינו.


שבת שלום ולהתראות,

צוות בית נחמה

0

יש להתחבר כדי להגיב

אדמה טובה | ליאת פארי ונעמי יצהר

< דפדפו ימינה ושמאלה בגלריה >

ניתן להגדיל את התצוגה בתנועת צביטה נפתחת


יום אחד, באמצע שנות השמונים, יצאו ילדי קבוצת תמר עם ניבה (בארי) רוני (לפידות) ונעמי (יצהר) לטיול מעבר לכביש הלבן.

הלכנו קצת, ואז עקץ אותי דבור. נעמי מיד אמרה שיש צמחים שמתאימים במיוחד לעקיצות, אבל לא היה לנו אותם אז היא הציעה לעצור ולהכין תה.

עשינו הפסקה עם תה זעתר טרי מלא בדבש. זה היה תה הצמחים הראשון ששתיתי בחיי, והוא היה ממש טעים וגם עזר נגד עקיצות..!

מאז עשינו עוד טיולים והרפתקאות עם נעמי ואולי נספר עליהם בהמשך, אבל בינתיים הצעתי לה לעשות ביחד פינת ליקוט לעלון, כי יש כאן מסביבנו - כל כך קרוב ונגיש - המון צמחים טובים, ועוד מעט אחרי הגשם בכלל תהיה חגיגה.

היא הסכימה בשמחה, ועל הדרך הזכירה לי שכנראה מה שעזר לעקיצה אי שם בשנות השמונים לא היה התה אלא הדבש שהיא מרחה על העקיצה, והוא ממש מומלץ להקלה והרגעה במצב כזה.


ליקוט ראשון


מאחר ועוד יותר סתיו מחורף, ושלהי הקיץ והסתיו לא ממש הותירו ליקוטים בחצר הקיבוץ, בחרנו לפתוח במה שמצוי בחצר, יעיל מאד לתקופת קור והצטננויות החורף, אבל שופע מטובו כל השנה: הזית.

השורה התחתונה: מִרְתָּח עלי-זית


למשקיענים - כמעט 100 עלים, רחוצים מאבק, מבושלים ב-3 ליטר מים ברתיחה עדינה 30-40 דקות. לאחר הקרור לסנן, לשמור בבקבוק זכוכית במקרר, להשתמש כמו תמצית. כפית לכוס תה.

למקצרים - 5-10 עלים, 15 דקות רתיחה עדינה בחצי ליטר מים ולשתות.

למשקיענים מתקדמים - לייבש עלי זית ולטחון לאבקה. מה-זה שווה עם יוגורט מהמחלבה!

איפה למצוא את עצי הזית? באזור בתי הילדים, בדרך לשיכון ותיקים הישן בין בתי החברים, ליד חדר האוכל, ליד הרפת ובשטח המוסד.


עצי הזית הפזורים אצלנו, הם רובם שריד ל"יער הרצל" הראשון באמת שניטע בארץ-ישראל (אפילו אנשי חולדה, שם לכאורה ניטע יער הרצל הראשון ונבנה בית-הרצל, נאלצו להודות בכך).

בשבט תרס"ז, (כנראה בט"ו בשבט), פברואר 1907, דויד וולפסון, נשיא התנועה הציונית, נטע במו-ידיו את עץ הזית הראשון ב"יער-הרצל" שלנו, בחלקה שנתרמה בידי האחים גולדברג מחדרה לקרן-הקיימת. ב-1909, נתנה הקרן הקיימת את הקרקע לחווה החקלאית גן-שמואל לעבדה ולשבת בה.

הוסיף למסורת-הזית שלנו הד"ר הלל יפה הידוע שלא רק הציל (בחלקם...) את ראשוני העליות והחלוצים ממלריות למיניהן, אלא אף נתן לראשוני גן-שמואל בשנות העשרים הראשונות לעבד ולטפל בכרם הזיתים שלו, ובכך החייה את נפשם.

ובל נשכח את הזייתיה המופלאה בבית החרושת. הפרסומת בעתונות אמרה: ילדי גן שמואל נראים כל כך טוב כי כל יום הם אוכלים חופן זיתים.

אבל הרבה לפני כולם, היו כאן הביזנטים, והשאירו עדות מוצקה למפעל שמן-הזית המקומי: בית-בד לאצירת שמן-זית. ים וממל, שביניהן היו נפרכים הזיתים וגלעיניהם, אחר-כך מוכנסים לסלים שטוחים ונלחצים במכבש-בורג לסחיטת השמן. שום שימוש אחר לא נעשה במתקנים כהללו, וזו החווה הביזנטית המשקיפה ממרחק של כמעט 1500 שנה על בית-אורי ועל כולנו.


בתמונות המצורפות אשר נדלו מן הארכיון ניתן לראות את עצי הזית בדרך לבתי הילדים, את "זית הרצל" ע"י חדר האוכל, את צשקה וילדי הקיבוץ מוסקים זיתים בחצר (1935), את מערך המיון וקו מילוי הזיתים בבית החרושת בשנות ה-60 וה-70, ואת אבני הים והממל בין בתי הקומותיים בשנות ה-30, וכיום.

שבת שלום ולהתראות בליקוט הבא,

ליאת ונעמי.

0

יש להתחבר כדי להגיב

GANASH LIVE | בקרוב!


ערב הרכבי להקות


להרשמה, עזרה ביצירת הרכבים

ופרטים נוספים, צרו קשר -

שחר אלעדמאיה כהן

0

יש להתחבר כדי להגיב

שאיפה לחיים | היכל התרבות מנשה יום ב', 14/11, 20:30

קומדיה ישראלית קלילה עם צוות שחקנים נפלא: שלמה בראבא, ג‘וי ריגר, גדי יגיל, דב גליקמן ואלון נוימן.

דב, אלמן בן 79, בדיוק עבר לבית אבות חדש אליו משפחתו הכריחה אותו ללכת. מאז איבד את הפנסיה אין לו גרוש, ובבית האבות הוא מרגיש כמו בכלא. כל חלומו הוא לקנות בחזרה את ביתו הישן, לחזור אליו ולסיים שם את חייו בשקט. כשהוא מבחין שכולם בבית האבות צורכים קנאביס רפואי המחולק להם מידי המדינה, עולה בראשו רעיון.


לצפייה בטריילר, רכישת כרטיסים
ופרטים נוספים - לחצו כאן


חברי וחברות הקיבוץ מוזמנים לרכוש כרטיסים (30 ש"ח) גם דרך שלומית אלוני כחצי שעה לפני ההקרנה, בכניסה לפואיה

0
ללוח המופעים המלא >

יש להתחבר כדי להגיב

גלריה גרנות | הזמנה לתערוכה

< דפדפו ימינה ושמאלה בגלריה >

ניתן להגדיל את התצוגה בתנועת צביטה נפתחת


גלריה גרנות לאמנות פועלת מזה כשלוש שנים ומהווה בית לאמנים ויוצרים ממשקי גרנות ולעובדי הארגון העוסקים באמנות פלסטית על כל גווניה.

לפני כחודש הושקה במקום תערוכת יחיד של אמן הברזל זאביק גוטליב - "בול באמצע", ומוצגת בה סדרת פסלים שכולה עוסקת במציאת שיווי המשקל.

הגלריה שוכנת בקומת הכניסה לבניין הנהלת גרנות ופתוחה לקהל בימים א'-ה', בשעות 08:00-17:00.

הכניסה חופשית, מומלץ בחום!

0

יש להתחבר כדי להגיב

פינת הפירגון | אומרים תודה

אני רוצה לפרגן לנורית יגאל על העבודה הרבה שהיא משקיעה בניקיון הפחים ועמדות המחזור, על החלפת השקיות בפחי האשפה הקטנים בחצר ועל ניקיון השבילים והמדרכות שלנו.

תודה גדולה!

חנה כהן


אני מזמינה חברות וחברים נוספים לומר תודה או מילה טובה לאחר. ניתן לצרף תמונה או סרטון קצר.

הבמה לרשותכם ולרשותכן.


איזה כיף! אני רוצה לפרגן

0

יש להתחבר כדי להגיב

דברים שרואים מגן | פודקאסט מקומי

צוות דברים שרואים מגן עומל במרץ על הפרק הבא של הפודקאסט המקומי שלנו.

בינתיים, למקרה שלא הספקתם להאזין לשלושת הפרקים הראשונים, איגדנו אותם עבורכם ברשימת השמעה נוחה ומסודרת, שתתעדכן בכל פעם שפרק חדש יעלה לאוויר.

לרשימת ההשמעה >


דברים שרואים מגן הוא פרויקט חדש ומתפתח. מוזמנים להגיב לנו, להציע כיוונים חדשים ומעניינים בטופס המקוון וגם להצטרף לצוות.

האזנה נעימה!

צוות דברים שרואים מגן

0

יש להתחבר כדי להגיב

גן-שמואל כותבים | שערים נבחרים

< דפדפו ימינה ושמאלה בגלריה >

ניתן להגדיל את התצוגה בתנועת צביטה נפתחת

0
לגיליון האחרון - אוקטובר 2022 >

יש להתחבר כדי להגיב

אומרים שהיה פה שמח | מן הארכיון

ניתן להגדיל את התצוגה בתנועת צביטה נפתחת


ילדי קבוצת הדס על עגלת כותנה, 1966


מזהים את הפרצופים בתמונה?

יש לכן זיכרונות קיבוציים מעניינים לשתף?

נשמח לתת להם במה בליווי תמונות ארכיון!

כתבו לנו בתגובות או במייל, וניצור אתכם קשר

0

יש להתחבר כדי להגיב

תוצרת בית | דנית ואופיר


לכבוד החורף שהגיע


הכנו לכם מרק! מרק, שעדיין יש לו ניחוח קייצי של תירס, אבל הוא חם ומלטף ומנחם בימים הסגריריים שעוברים עלינו. למרק יש ניחוח אסייתי כייפי והוא אפילו מדבר קצת תאילנדית!

ברשימת מרכיבי המרק תמצאו שיבולת שועל. מטרתה בעיקר להסמיך את המרק. ובכלל, כדי לגרום למרק דליל להיות סמיך ועשיר הכנו לכם כמה טיפים:

  • להוסיף כ-1/2 כוס קוואקר להכנה מהירה
  • 1-2 כפות קמח מעורבבות עם קצת מים, לשפוך למרק הרותח
  • 1-2 כפות קורנפלור מעורבבות עם קצת מים
  • להוסיף 2 כפות פולנטה
  • לטחון חלק מהמרק או כולו
  • הוספת כ-1/2 כוס שמנת מתוקה/חמוצה או קרם קוקוס: לערבב עם כוס אחת מנוזלי המרק ולהחזיר לסיר
  • להוסיף קטניות מבושלות וטחונות – עדשים, שעועית, קינואה…
  • להוסיף תפוח אדמה לא מבושל מגורר למרק הרותח

אז שיהיה טעים וחמים!

למתכון והוראות ההכנה – לחצו עוד

עוד

מרק תירס בניחוח אסייתי


מתכון מתוך הבלוג Toucfood

מצרכים:

  • כ-3 כפות שמן זית
  • שקית גרגרי תירס קפואים (800 גר'), או 2 קופסאות שימורי תירס מסוננות, או הכי טוב: 3-4 קלחי תירס. התירס הלבן מהמיניכל - מעולה! רק להוריד את הגרעינים מהקלח בעזרת סכין.
  • 2 גזרים מקולפים וחתוכים לקוביות
  • 1 בצל חתוך לקוביות בינוניות
  • 3 שיני שום חתוכות גס
  • 1 כפית ג'ינגר מגורר
  • ½ כוס קוואקר (שיבולת שועל) להכנה מהירה (לא חובה)
  • 5-6 כוסות מרק עוף/ירקות/מים
  • ¼ כוס רוטב צ'ילי מתוק
  • 2  כפות סויה
  • 1  כפית מלח
  • פלפל שחור טחון לפי הטעם
  • קמצוץ אגוז מוסקט
  • 10 עגבניות שרי חתוכות ל-4
  • 1 כפית שמן שומשום

אופציונאלי להגשה: חופן כוסברה או פטרוזיליה קצוץ (כמובן שעדיף של החממה!).

טיפ: המרק ישמח גם לחצי כוס קרם קוקוס או שמנת מתוקה בסוף הבישול.

הוראות הכנה:

  1. בסיר בינוני/גדול מחממים את שמן הזית ומטגנים את הבצל עד ששקוף
  2. מוסיפים את קוביות הגזר, מערבבים ומטגנים עוד כ-5 דקות
  3. מוסיפים את השום והגינג'ר, מערבבים ומטגנים עוד כדקה
  4. מוסיפים כ-3/4 מגרגרי התירס, מערבבים ומטגנים עוד כ-5 דקות
  5. מוסיפים את ציר העוף/ירקות/מים רותחים
  6. מוסיפים את הקוואקר, הסויה, רוטב הצ'ילי המתוק, המלח, הפלפל השחור ואגוז המוסקט, מערבבים ומחכים לרתיחה
  7. מבשלים עוד 15 דקות על להבה חלשה-בינונית, או עד שהגזר מתרכך
  8. מסירים מהאש וטוחנים עם בלנדר מוט או בבלנדר רגיל
  9. מרתיחים שוב את המרק, מוסיפים את קוביות עגבניות השרי ואת התירס שנשאר, מבשלים עוד 2 דקות
  10. מכבים את האש ומערבבים פנימה כפית שמן שומשום

זהו! מוכן! מגישים חם עם כוסברה או פטרוזיליה קצוצות.


בתאבון, וספרו לנו איך יצא!

שבת שלום, דנית ואופיר

0

יש להתחבר כדי להגיב

נקודה למחשבה | גלעד קאלך

חידת תרתי משמע


מ-1 עד 5 שיעור הצמח.
אין ספק שמדובר במצרית
מלאה וסרוקה שמצביעה
על בד מעולה וטבעי לחלוטין.

(5,4,3)


שלחו את התשובה למייל שלנו:
AlonGS@ganshmuel.co.il

בין הפותרים.ות נכונה יוגרל שי צנוע
שיחכה לזוכה בתא הדואר


פתרון החידה הקודמת: שלום חבר

ענתה נכונה וזכתה בהגרלה: נועה בר

0

יש להתחבר כדי להגיב

זה הכל להפעם

תודה לכל מי שנתנו יד להוצאת העלון


ככל והדבר אפשרי, העלון מנוסח
באופן המתאים לכל המינים.
במקרים בהם הנוסח איננו כזה,
אנא קבלו זאת בהבנה.


תגובות, שאלות, רעיונות ושאר ירקות
יתקבלו בברכה כאן או במייל:
AlonGS@ganshmuel.co.il

להתראות בעלון הבא,
ורד גולן

0
לכל העלונים >

יש להתחבר כדי להגיב

דילוג לתוכן