< דפדפו ימינה ושמאלה בגלריה >
ניתן להגדיל את התצוגה בתנועת צביטה נפתחת
בתודה גדולה לגדעון אלדן על גן-אלדן בכלל, ובפרט על משלוח ענפי ההיביסקוס עב-הגביע שהביא למיניכל בשבוע שעבר, והבטיח שיהיה עוד אחד בשבוע הבא.
היביסקוס עב-גביע
שם מדעי: Hibiscus sabdariffa
שם משני: Roselle
מכונה בארץ גם היביסקוס מצרי
מקור בוטני: אפריקה
במהלך המאות ה-16 וה-17 הועבר בידי סוחרים לדרום-מזרח אסיה ומשם תפוצתו לעולם כצמח מרפא וצמח-נוי.
שייך למשפחת החלמתיים הכוללת את הכותנה, הבמיה והקקאו כמו גם את כל ההיביסקוסים הצבעוניים בחצר הקיבוץ ובגינות, וכמובן את מלכות-החורף בטבע אצלנו: החוביזות (חלמיות בשמן העברי) ומגדלי הפריחה היפהיפיים הוורודים של מי שנקראו פעם שושנות-הקציר או מגדלי-פעמונים וחטפו כאפה לאף מוועד-הלשון, כשתורגם שמן מערבית מדוברת ל”חוטמית זיפנית” (בתרגום מערבית: “אף עם קוצים”).
בדיוק ההוכחה שלא תמיד חייב הוועד להיות צודק…
מה מעלותיו לבד מיופיו?
טעמו ותכונותיו הבריאותיות:
א. הגביע הטרי, האדום, הבוהק והעסיסי הוא חמוץ-מתוק. סוג של סוכריה מהטבע (זהירות משערותיו הדוקרניות).
ב. חליטת תה-היביסקוס היא משקה טעים ובריא לכל יום. חם בחורף וקר בקיץ.
הגביע קל לייבוש ונשמר לכל השנה.
איך מייבשים?
על מגש באוויר הפתוח (בתוך הבית) או בתבנית בתנור. חום: 50 מעלות. להתחיל כחמש שעות ולהמשיך עד ייבוש.
אני אישית שותה אותו (תודה ליענקל’ה פט) מזה חמש שנים ומתברכת בו.
על פי מחקרים רפואיים, בתה ההיביסקוס רכיבים נוגדי חמצון רבים והוא עשיר בוויטמין C שמחזק את מערכת החיסון ומכיל תרכובות אנטי בקטריאליות ונוגדות חמצון. שילוב מצוין המסייע בצינון ושפעת בחורף המתקרב.
בתוך הגביע האדום נמצאים הזרעים, אותם כדאי לשמור ולזרוע באביב.
*לא מומלץ בהריון ולבעלי לחץ דם נמוך.
תפוח-אדמה מטפס | Air-Potato
פרי וגם פקעת. נקרא תפוח-אדמה בשל צורתו והעמילנים שהוא מכיל אך הצמח שונה לחלוטין: זהו מטפס בעל עלים גדולים ירוקים ועלים קטנים סגולים.
בחורף הצמח כולו נעלם בהדרגה ולא תמיד שב באביב.
נחזיק אצבעות לגדעון שמחדש את הגן ומרחיב את ידיעותינו בעולמות הצומח שתפוחי-האוויר ישובו ויתחדשו באביב.
נעמי