מה יש בִּמְקוֹם? | ממטבחי החברים


“מה יש בִּמְקוֹם?” הייתה השאלה הקבועה בחדר-האוכל בארוחת הצהריים, כשהייתה רק מנה עיקרית אחת, וכל מי שלא אהב אותה, התפלל בליבו שיהיה משהו “בִּמְקוֹם”, כלומר אפשרות נוספת במקומה. מטבע לשון גן-שמואלית נפוצה, שנמוגה מחיינו ככל שהמגוון בחדר-האוכל הלך וגדל. לזכר הטבחיות הראשונות, לזיכרון הימים הצנועים ההם, בחיוך גדול ובאהבה והערכה רבה על המאמצים הגדולים שהשקיעו בהאכלת כל הילדים והחברים, מוקדש להן שם המדור.

באותן שנים, הכנת תה בצריף/ בחדר או פרוסת לחם על תנור הנפט היו שיא הקולינריה הקיבוצית במסגרת המשפחה. היום, כשאנחנו רחוקים כמעט שנות אור מהמקום ההוא, נפתח מדור חדש בכוונה שיתמלא במאכלי חברים שיהיו ה”בִּמְקוֹם” לכולנו, יעשירו ויגוונו את הארוחות הביתיות שלנו, כמו גם יגלו לנו דבר או שניים שאיננו יודעים על החברים.

והשבוע, שתי עוגות של רחל טבת.
האחת עוגה מפירות הקיץ והשנייה עוגת גזר.

בשנות ה-60 וה-70 עוד גדלו בגינות החברים ובעיקר בבוסתנים של הבינימינאים והצ’כים, שזיפים צהובים, שזיפי סנטה-רוזה אדומים, אגסים, גויאבות ולפעמים גם תותי-שדה שנאכלו טריים, בעיקר לפני שהיו תנורי אפייה בחדרים.

היום, כשבכל בית יש תנור אפייה והפירות שלנו צומחים בעיקר במיניכל או בגן-אלדן ונדירים בגינות החברים, או בעצים הפזורים פה ושם בגן-הנוי הענק שהוא הקיבוץ שלנו, טעמם וריחם חוזרים ומופיעים בעוגות מופלאות.
לכבוד פירות אלו – עוגת פירות הקיץ.

העוגה השנייה היא עוגת גזר. מחווה לגן-הירק הישן של הקיבוץ שהשתרע מעבר לפסי-הרכבת, ולמכונת שטיפת הגזר הענקית שאליה הובאו הגזרים מהשדה, ולריח ולטעם המטריף שלהם כשנעקרו ישר מהאדמה. ואפילו שהיו עליהם גרגירי חול, לא היו מתוקים וטעימים מהם.
ולשדות הגזר לנצח של ילדי גן-שמואל. 

*לטבעונים שבינינו, ניתן להמיר את הביצים ברסק תפוחי עץ ואת מוצרי החלב בתחליפים טבעוניים.


עוגת פרי בחושה נפלאה


(בתבנית 26 או מקבילה מרובעת)

מצרכים:
4 פירות קיץ (נקטרינות, אפרסקים, שזיפים – אפשר מעורב)

4 כפות סירופ מייפל

3 ביצים בטמפרטורת החדר

½1 כוסות סוכר

½ כוס שמן

2 כוסות קמח

1 שקית אבקת אפייה

1 שקית סוכר וניל

1 כפית שטוחה סודה לשתייה

1 מיכל שמנת מתוקה (ואם אין, גם שמנת חמוצה בסדר)

הוראות הכנה:
*לחמם תנור ל-180 מעלות

1. לחתוך את הפירות לקוביות, להניח בקערה עם סירופ המייפל, לערבב ולהניח להם להתמזג.

2. הבלילה:
להקציף במיקסר ביצים, סוכר ושמן.
כשנהיה קצף, להוסיף:
סוכר וניל, קמח, אבקת אפייה וסודה לשתייה. לערבב היטב ולהוסיף את השמנת המתוקה (או החמוצה).

3. להוסיף לקערת המיקסר את הפרי ולערבב ידנית.

4. לשמן את התבנית ולצקת את התערובת.

5. לאפות כ-50 דקות.
שימו לב שזמן האפייה שונה מתנור לתנור.
*לבדוק בעזרת קיסם אם העוגה מוכנה.


עוגת גזר


(כמות לשתי תבניות אינגליש-קייק חד-פעמיות)

מצרכים:
3 ביצים בטמפרטורת החדר

½1 כוסות סוכר

½1 כוסות קמח

½1 כפיות אבקת אפייה

½ כפית סודה לשתייה

½ כפית מלח

1 כפית קינמון

¼ כפית אגוז מוסקט

300 גרם = 2 כוסות גזר מגורר דק

הוראות הכנה:
*לחמם תנור ל-170 מעלות

1. להקציף ביצים וסוכר.

2. אחרי שנהיה קצף להוסיף:
קמח, אבקת אפייה, סודה לשתייה, מלח, קינמון ואגוז מוסקט ולערבב היטב. להוסיף לתערובת את הגזר, ולערבב בשנית.

3. לשמן את שתי התבניות ולצקת את העיסה.

4. לאפות כ-45 דקות בחום של 170 מעלות.
*לבדוק בעזרת קיסם אם העוגה מוכנה.

בהצלחה,

רחל


כולם כולל כולם: ילדים, נוער, חיילים, מתארחים מפונים, חברים, וכל הקוראים מדור זה – מוזמנים בשמחה לשלוח מתכונים למייל של העלון

שתפו :

Subscribe
Notify of
0 תגובות
Inline Feedbacks
צפייה בכל התגובות
0
נשמע לשמוע את דעתך!x
דילוג לתוכן