פתק בכיס | נעמי יצהר


כיצד לשמר את טעמי הקיץ


כמה דרכים יש לשמר את טעמי האביב וראשית הקיץ. לא שאנחנו אירופה, שהחורף ארוך בה והקיץ קצר, ויש לשמר ולהצטייד ולדאוג למיני מזונות ותרופות, אלא דווקא ממש להפך:
בשל אורכו של הקיץ, יובשו וחומו המצמית כמעט כל צומח, בין הוא פרי גינה ובין הוא בשדות הזרועים ובבר, הרי עכשיו זה הזמן ללקט, לשמור ולשמר:
בפירות אלו הריבות והמרקחות, המרמלדות והליקרים למיניהן ולסוגיהם, ובצמחים אלו בעיקר העלים והזרעים הנותרים לאחר הפריחה.
נכון שעוד נותרו לנו אוגוסט וספטמבר שהם תמוז ואלול שלנו, שלהי הקיץ והסתיו שבהם נביא ליקוטים אחרים, אבל בואו נתחיל כאן בחצר, כשאפשר לצאת לגיחה קצרה ולשוב מיד למזגנים:
הנה פתק בכיס לליקוט ושימור בקטנה, ברחבי הקיבוץ, בדרך אחרת לגמרי:

מה?


 צמחי תבלין ותועלת, שנמצאים בחצר, בגינה שלכם או של חבריכם הטובים, או פשוט חברי קיבוץ שתבקשו מהם יפה, ואתם אוהבים את טעמם וריחם, ומרבים להשתמש בהם, אלא שהם אינם נמצאים לנו כל השנה.

אז מה עושים?


מייבשים. ושומרים בשתי דרכים: 
האחת – כעלים לחליטות של תה, ולבישול או לפיזור על הסלטים. השניה – טוחנים לאבקה, ומפזרים על כל מאכל שבא לכם: יוגורט, לבנה מהמחלבה (או כל גבינה אחרת), טוסטים בתנור, פיצות ודמיונכם הוא הגבול.

מה:


עלי דפנה, רוזמרין, מרווה, נענע, גרניום הודי, זעתר, לואיזה, לימונית, לבנדר, שיבה וכל העולה בדעתכם.

איך:


1. קוטפים בשעות אחה”צ, שאז ריכוז השמנים האתריים גבוה במיוחד. תמיד עם מזמרה/ מספריים כדי לא לפגוע בצמח.
2. שוטפים במים קרים מאבק הקיץ ומייבשים.
3. מניחים על תבנית תנור רגילה או על כמה תבניות, בחום של 50 מעלות ללילה שלם או יותר עד שהעלים יבשים.
4. אם אלו עלים גדולים, אפשר מראש להוריד את העלים מהגבעולים ואז תהליך הייבוש מתקצר.
5. כשהעלים יבשים והם נשברים למגע, זה שלב הבחירה: 
א. לשמור אותם שלמים בצנצנות זכוכית, כל סוג לעצמו, או כתערובת לחליטות תה.

ב. לטחון לאבקה ולשמור בצנצנות לפיזור על מאכלים לבחירתכם.


אין כל ספק שדרושה כאן מעט סבלנות, אבל התמורה של ריחות צמחי התבלין המתייבשים, חליטות התה ואבקות הצמחים על האוכל– שוות בהחלט.
נכון שבשבילי הקיבוץ, ניתן ללקט בעיקר רוזמרין. אבל עלי דפנה יש לצד ומאחורי המרפאה, וגם לצד ביתי ואתם מוזמנים לקטוף.
וככלל לעניין צמחי תבלין:
הזעתר, המרווה, הלואיזה, הזוטה הלבנה, הלבנדר, הגרניום ההודי וחבריהם– כל כך אוהבים את המזג והאדמה שלנו- ומאוד ישמחו לגדול בכל עציץ וגינה.
כדאי ושווה מאוד לאמץ אותם, לא רק בשל ריחם הטוב ופריחתם הנכונה כל כך למרקם האקולוגי השברירי, אלא בשל כל תכונותיהם המבריאות לגוף האדם.

הרעיון של הפינה הוא להציע טקסט זמין בשלוף שיהיה בעת הצורך, שלא מאחסנים במוח, אלא בכיס.
מוזמנים לשמור הן בכיס הפיזי, מודפסים דרך האתר, והן בכיס הוירטואלי, בכל מקום בו תבחרו לשמור (טלפון נייד, טאבלט, מחשב הנייד, מחשב הנייח).


שבת שקטה ושיבת כל חטופינו בשלום

נעמי

שתפו :

Subscribe
Notify of
0 תגובות
Inline Feedbacks
צפייה בכל התגובות
0
נשמע לשמוע את דעתך!x
דילוג לתוכן