עלון קיבוץ גן שמואל

גיליון מס’ 16 | 16.09.2022

בשער: חברי פרוייקט ”אגרוסטדיז” – סטודנטים אוגנדים לחקלאות,
עם איש השלג שבנו בטיול להר החרמון.

צילום: רחלי בית הלחמי, מאי 2022

חברים וחברות שלום,

דף הבית קם מתוך שאיפה להגביר את התקשורת בין מוסדות הקיבוץ לבין החברים ובין החברים לבין עצמם, מתוך רצון לתעד ולספר מה קורה בקהילה שלנו, ומתוך תקווה להגביר את המודעות והמעורבות במתרחש סביבנו ובתוכנו.

זהו הגיליון השישה-עשר שעולה לאוויר. אנחנו לומדים תוך כדי תנועה, משפרים ומתקנים. התגובות בחצר מפרגנות, בונות, ומדייקות את האופי של העלון.

בעלי תפקידים וחברים רבים שותפים לכתיבה ולהפקה של הכתבות והפינות השונות. זה מחמם את הלב, מעודד שיח ומגביר את תחושת השותפות.

תודה לכם.

בשבוע הבא יעלה לאוויר גיליון בסימן ראש השנה תשפ"ג, ולאחריו דף הבית יצא לפגרת חגים. פרסומים לעלון זה יתקבלו עד יום ג' ה-20/09 (כולל).

בתקופת החגים דיווחי המוסדות וההנהלות יישלחו כתמיד בניוזלטר השבועי של אתר הקיבוץ, ובנוסף לכך עתיד לצאת גיליון חג של גן-שמואל כותבים.

קריאה מהנה ושבת שלום,

ורד, איריס ועילם

0

יש להתחבר כדי להגיב

שיחה פתוחה | יום א', 18.09, 20:30


הצעות המזכירות ורשות הבניה

לשינוי במודל הקצאות דיור קבע חדש


המזכירות ורשות הבניה מביאות יחד לשיחה פתוחה שתי הצעות לשינוי אופן הקצאת דירות הקבע החדשות בגן שמואל.

השיחה תתקיים ביום א' הקרוב בשעה 20:30 בבית אורי.

הציבור מוזמן.

0
לפירוט ההצעות >

יש להתחבר כדי להגיב

פרוייקט ''אגרוסטדיז'': סיום תקופה | נעמי יצהר ורחלי בית הלחמי מספרות

< דפדפו ימינה ושמאלה בגלריה >

ניתן להגדיל את התמונות בתנועת צביטה נפתחת


את צמד האוגנדים הראשונים פגשתי בקיבוץ בחג הביכורים של הקורונה בשנה שעברה, זה עם מעגלי הכסאות הלבנים.

הם עמדו בצד, מנותקים, לא שייכים כאלו. שאלתי אותם אם הם דוברי אנגלית, וכשענו בחיוב, שאלתי אם הם יודעים על מה החג. הם אמרו: “כן, יום הולדת לקיבוץ”. שאלתי אם הם נוצרים, וכשהשיבו בחיוב – אמרתי להם שזה חג שמקורו בתנ”ך, בברית הישנה, המצווה להעלות את ראשית הביכורים החקלאיים לבית המקדש, והזמנתי אותם לארוחת החג אצלנו ביום למחרת.

יפת ואברהם, הראשונים שפגשנו מהקבוצה הקודמת, לימדו אותנו קורס מבוא מרתק על אוגנדה, על קולוניאליזם בריטי ועל נצרות. הם היו בטוחים שכל היהודים בעולם הם נוצרים, וממש התפתלו בכיסאותיהם כשסיפרנו להם שיהודים הם יהודים. כשהוספנו שהרומאים הם אלו שצלבו את ישו, ולא היהודים… וודאי כבר הבנתם מה היתה תגובתם – הלם מוחלט. יפת הניח ידיו על ליבו וכל גופו התכווץ ואברהם, בדיבור מגומגם אמר שאינו יכול לגלות זאת לאביו – הכומר. הוא היה מופתע כשהשתמשנו בסכינים בארוחת השבת, כי גדל על האמונה שיהודים אינם משתמשים בסכינים בשבת.

בעקבות השיחה עם יפת ואברהם, בה נחשפנו לפער שבין העולמות, החלטנו לנסות לתווך להם את הקיבוץ ואת העולם שלנו, מתוך ההבנה שאם הם חיים ועובדים כאן – מן הראוי להעמיק את החיבורים בינינו לבינם. פנינו לאביב וינקלר, מנהל הפרדס, ומאותו הרגע זכינו לתמיכה, עידוד וליווי מלאים.

אם הקבוצה הראשונה לימדה אותנו קורס מבוא על אוגנדה, הרי שהקבוצה הנוכחית, לימדה אותנו קורס שנה א’ מלא, ותאמינו לנו שאנחנו רק בראשית הדרך. שנתחיל?

לקריאת ההמשך המרתק והמרגש – לחצו עוד

עוד

אז מי הם האוגנדים שהיו כאן שנתיים?

סטודנטים מצטיינים לחקלאות מאוניברסיטאות שונות באוגנדה, בדרך כלל בשנה השנייה או השלישית ללימודיהם, שבאו לשנת השתלמות בארץ: חמישה ימי עבודה חקלאית בקיבוצים ומושבים, ויום לימודי חקלאות במכללות האיזוריות (הסטודנטים שלנו למדו ברופין).

הם הגיעו דרך חברת "אגרוסטדיז" הישראלית, המביאה סטודנטים לחקלאות ממדינות שונות בעולם, להשתלמות בארץ. הקבוצה הנוכחית הגיעה לגן שמואל באוקטובר 2021, ותסיים את שהותה בארץ בראשית השבוע הבא. הם התחילו שלושה עשר ונותרו שמונה. חלקם עבדו ברפת ובגד"ש ורובם בפרדס.

לגבי ההיכרות עם הקיבוץ, היה ברור לנו מאוד מה צריך להסביר, ללמד ולספר. לקח לנו זמן להבין שהשוני בין העולם ממנו הם באים, לעולם שבו אנו חיים - בתפיסות החברתיות והתרבותיות - הוא עצום, ונדרשו לנו שעות רבות מאוד של מפגשים ושיחות כדי לברר, לתווך ולהסביר את עולם המושגים ואת הקודים ההתנהגותיים והחברתיים שלנו.

במהלך שהותם כאן, נפגשנו עם הקבוצה אחת לשבועיים, לשיחה בת שעתיים - שלוש. היתה בהם סקרנות בלתי נלאית לדעת על הקיבוץ, מדינת ישראל, יהדות, ציונות, נצרות, הסכסוך הישראלי - פלסטיני והיסטוריית עולם כללית. בשיחות אישיות יותר, הם סיפרו על אוגנדה: על השבטים והכפרים מהם באו (כמעט כל אחד משבט אחר), על משפחותיהם ועל שאיפותיהם ותכניותיהם עם שובם הביתה.

זכינו להכיר חבורת צעירים חכמים, אינטליגנטים, סקרנים, אדיבים, צנועים ומוקירי תודה. אין ספור פעמים הם שיבחו את הקיבוץ ואת החברים שפגשו. הם התפעלו מאוד מהרעיון הקיבוצי, משוויון ערך האדם, מהערבות ההדדית ומהשיתופיות. הם נפעמו מהקרבה בין ילדים למבוגרים - מהיחס החם ומחוסר הרשמיות במפגשים ביניהם - דבר שלא יעלה על הדעת בתרבות שלהם. הם שבים ואומרים שהמתנה הכי גדולה איתה הם חוזרים הביתה, הם הערכים החברתיים שראו בקיבוץ, אותם הם משתוקקים להנחיל בכפרים ובשבטים שלהם.

חגגנו איתם את כריסטמס והם חגגו איתנו את פסח. לקחנו אותם לחרמון לראות שלג (שלא ראו מעולם), לים (גם כן - לראשונה בחייהם), לסיור שקיעה בקיסריה, לפלאפל בפרדס חנה וכמובן - לכינרת, בעקבות הניסים של ישו. כאן ההתרגשות היתה בשיאה. הם כולם נוצרים אדוקים, רובם עם שמות תנכיים (אייזיק, ג'וזף, יפת, אברהם, סמואל, עזרא). בכנסיות בהן ביקרנו הם כרעו ברך, התפללו והדליקו נרות. הכינרת היתה גם הטבילה הדתית וגם השחייה המרעננת בשל החום הרב.

שני חברים נפלאים התנדבו לנהוג וללוות את טיולי הכינרת: זאב קוליקובסקי עם הקבוצה הראשונה ויזהר אלדן עם הקבוצה הנוכחית. תרומתם להצלחת הטיולים היתה מכרעת: מעבר להיותם הנהגים ברכב הנוסף בכל טיול, זאב היה המציל בעת הטבילה בירדנית, לקח אותם לשחייה קצרה בירדן, ובנוסף למסלול המתוכנן - לקח אותם לקפלה מעל הכנסייה בכורסי ותרם מהידע הרב שלו לאורך כל היום. יזהר, שמסיים קורס מורי דרך, הוסיף למסלול את כנסיית סנט פטרוס, הצטרף להדרכה של נעמי לאורך כל היום ולימד אותם שחייה בכינרת. תודתנו הגדולה לשניהם.

הערב (שישי), נחוג איתם את סיום התקופה, בקבלת שבת ובארוחת שבת כהלכתה - לבקשתם.


השנה היתה שנת שיא ביבולי הפרדס: למעלה מאחד-עשר אלף טון פרי. אין כל ספק שעבודתם הקשה והמסורה תרמה רבות להצלחת קטיף הפרי העונה.

אנו מודות על שזכינו לשנה וחצי של תהליך היכרות הן עם הסטודנטים והן עם צוות ענף הפרדס, שעשה אותנו שותפות לפרוייקט המיוחד הזה, ואפשר לנו להוציא לפועל את היוזמה לשילובם בחיי הקיבוץ, תמך ועמד לצידנו לאורך כל הדרך.

נעמי יצהר ורחלי בית הלחמי.

0

יש להתחבר כדי להגיב

קול ששון וקול שמחה


למור לוי ונדב אדלשטיין

שפע ברכות לרגל חתונתכם!

לעוד שנים רבות של שותפות ואהבה


🖤

0

יש להתחבר כדי להגיב

נשים יוצרות ברכה | הזמנה

ערב נעים ויצירתי

לקראת החגים הבאים עלינו לטובה.

אפשר להכין ברכות לחברים, למשפחה,

לילדי הגנים ובתי הספר ולכל אירוע אחר..


יום ב', 19/09, בשעה 20:00

במפגש הבוגר

0

יש להתחבר כדי להגיב

שעת סיפור | ספריית הילדים

< דפדפו ימינה ושמאלה בגלריה >

ניתן להגדיל את התמונות בתנועת צביטה נפתחת

התמונות באדיבות עינת בן-זאב


השבוע אירחנו בספריית הילדים

את עינבר קדם אסייג הנהדרת!

תודה גדולה לכל המתנדבים והמתנדבות בשעת הסיפור, הילדים מאוד נהנים לשמוע ולהכיר דמויות חדשות, הן בקהילה שלנו והן בסיפורים.


ספריית הילדים פתוחה לעיון,

הפעלות וגם להשאלות,

בכל יום רביעי החל מהשעה 16:00


במידה ועשיתם סדר ומצאתם ספרים של ספריית הילדים, נשמח לקבלם בחזרה.

אפשר להחזיר ישירות לבית החינוך או לתא מס' 739 בקומונה.

בכל שאלה, בקשה ו/או אם אתם מעוניינים להתנדב בספריית הילדים, נשמח אם תצרו קשר עם עינת בן-זאב.

תודה מראש, ולהתראות בספרייה!

0

יש להתחבר כדי להגיב

החממה למוזיקה | רינת לומסטרה

שימו לב:


קונצרט החשיפה "שירת החליל"

נדחה עקב אבל של אחת המשתתפות


הודעה על מועד חדש תפורסם בהמשך

0
החממה למוזיקה בפייסבוק >

יש להתחבר כדי להגיב

עושים סדר | ועדת איכות הסביבה

איך משפרים את מיון האשפה, ממחזרים ומצמצמים את טביעת הרגל על הסביבה?

הפחים הכחולים - אשפת נייר


כפי שציינו בפינה הקודמת, נייר וקרטון מהווים יחד כרבע ממשקלה של כלל הפסולת ועד כשליש מנפחה, ועם זאת - הם בעלי פוטנציאל מיחזור ושימוש חוזר גבוה ביותר.

צמצום הצריכה (למשל - שימוש בכוס רב פעמית במקום כוסות נייר חד פעמיות) והגברת השימוש החוזר בנייר (למשל - יצירה ממגזינים ישנים או פיסול בעיסת נייר) מפחיתים בעקיפין גם את היקפי כריתת העצים, אשר חיוניים לשמירה על איזונו של כדור הארץ.

התכולה שנאספת בפחים הכחולים משונעת במשאיות למפעלי המיחזור, ממוינת בקפדנות, נשטפת בעזרת כימיקלים, נדחסת במכבש לקוביות, ומועברת למפעלי הייצור. שם, מושרות קוביות הנייר במכל מים גדול, עד שהן מתפרקות לסיבים. כתוצאה מכך נוצרת עיסת נייר דביקה, לה מוסיפים חומרים לשיפור הצבע ואיכויות נוספות, סוחטים את המים מהתערובת, מחממים בקיטור, דוחסים, ומקבלים נייר חדש.

עיקר סוגי הפסולת המושלכים לפח הכחול: עיתונים, מגזינים, קרטון דק, מחברות, חוברות, בריסטולים, אריזות ושקיות נייר, נייר הדפסה משומש, עטיפות נייר ואריזות קורנפלקס.

0
למידע המלא באתר קב' אלון >

יש להתחבר כדי להגיב

מועדון יום ב' | הזמנה

מתרגשות להזמינכם

לקבלת החג המסורתית של מועדון יום ב'

ולהרמת כוסית לכבוד השנה החדשה


יום ב' הקרוב, 19/09

בשעה 17:30 בבית אורי


נשמח מאד לראותכם!

צוות מועדון יום ב'

0

יש להתחבר כדי להגיב

פעילויות בבית נחמה | הזמנה

ניתן להגדיל את התמונה בתנועת צביטה נפתחת


חברות וחברים יקרים,

גם השבוע אנו מזמינות אתכם

להצטרף אלינו!

לפניכם תכנית הפעילות לשבוע הבא (ייתכנו שינויים בתוכן ובשעות הפעילות - מוזמנים להתעדכן מולנו).

שבת שלום ולהתראות,

צוות בית נחמה.

0

יש להתחבר כדי להגיב

המוזיאון הארכיאולוגי | הזמנה

לפני עשר שנים פתחנו את התצוגה הארכיאולוגית באגף הצפוני בחדר האוכל.

אוסף המוזיאון, בניהולו של יהודה נאמן ז"ל אשר היה בבניין הקומותיים הראשון, נסגר והועבר לרשות העתיקות.

ביקשנו לקבל חזרה חלק מהמוצגים שנמצאו כולם באדמות גן שמואל, ואכן קיבלנו את חלקם לתצוגה.

המקום מלווה באופן מקצועי ע"י רשות העתיקות ועלינו לעמוד בדרישות שלהם. חיפשנו מקום מרכזי ונגיש, ובהחלטה משותפת התאמנו את המרפסת לתצוגה.

במקום מוצב שולחן העבודה המקורי של יהודה נאמן ז"ל, יחד עם עזרים שונים וטקסטים המספרים על האבות המייסדים: תאו גולן, רודי זעיר ויהודה נאמן, שליקטו בפרדסים ובאדמות הקיבוץ את המוצגים. כמו כן מוצגים בתערוכה רישומים של שאול קנז ז"ל.

האוסף המקומי מכיל סכינים עשויים אבני צור, כלי בישול שונים עשויים חימר, נרות שמן עתיקים ומטבעות. גולת הכותרת היא שריד נדיר ביותר, חלק מתבליט המתאר את שחיטת האייל, שנמצא ע"י אחד הילדים לפני שנים רבות.

אילן נחמיאס ואנוכי שומרים על ניקיון המקום ותצוגה נאותה.

בקרוב, לקראת חנוכה, מתוכננת פעילות לילדים עם הורים ליצירת חנוכיות ונרות שמן.


התצוגה פתוחה לחברים ואורחים בימי שבת מ-12:00 ועד 13:00.

ביקורים בשעות נוספות ניתן לתאם טלפונית עם אילן.


להתראות, מיכל שבולת

0

יש להתחבר כדי להגיב

''ילד באושוויץ'' | סיפורו של פלו שלח

ב-1 לספטמבר 1939, עם פלישתה של גרמניה הנאצית לפולין, פרצה באירופה מלחמת העולם השנייה.

בניוזלטר של "יד ושם" - רשות הזיכרון לשואה ולגבורה שנשלח השבוע, בחרו העורכים לתת במה לסרט המגולל את סיפורו של פלו שלח. הרי הוא לפניכם.


מתוך הניוזלטר:

אנו מזמינים אתכם לצפות בסיפורו המרגש של פלו (יעקב) שלח - "ילד באושוויץ".

פלו (יעקב) שלח נולד בצ'כוסלובקיה בשנת 1938 להוריו ארתור ויולן שלזינגר.

עם תחילת הגירושים של יהודי סלובקיה בשנת 1942 עברה המשפחה לעיר ניטרה שם האב עבד בבית חרושת ללבנים ששימש כמחנה עבודה. בהמשך נתפסו ההורים ונשלחו לאושוויץ-בירקנאו ופלו, שהיה אז כבן שש, ואחיו הגדול שמואליק, שהיה כבן עשר, הסתתרו בבית החרושת זמן מה, ומשם צעדו עשרות קילומטרים עד שהגיעו לחווה של קרובי משפחה באזור הלוהובץ.

לאחר ששהו שם לבדם למשך חודש, הם נתפסו ונשלחו למחנה הריכוז סרד ומשם, בראשית נובמבר 1944, לאושוויץ - בירקנאו. הם שוחררו בינואר 1945.

פלו עלה לארץ ישראל ב-1949, התיישב בקיבוץ גן שמואל, נישא לנירה והקים משפחה.


הביאה לפרסום: סנונית איזנשטיין קין

0

יש להתחבר כדי להגיב

מאסטר שף צ'נג | היכל התרבות מנשה יום ב', 19/09, 20:30

צ'נג הוא שף סיני שאיבד את אשתו. הוא נוסע עם בנו הצעיר לכפר מרוחק בפינלנד כדי לחדש את הקשר עם ידיד פיני ותיק שהכיר בשנגחאי. איש מאנשי הכפר לא מכיר את הידיד אבל סירקה, בעלת בית הקפה המקומי, מציעה לו מקום לישון ובתמורה צ'נג עוזר במטבח. הוא מפתיע את המקומיים במעדנים אקזוטיים ועד מהרה מתחיל לרכוש ידידים חדשים.


לצפייה בטריילר, רכישת כרטיסים
ופרטים נוספים - לחצו כאן


חברי וחברות הקיבוץ מוזמנים לרכוש כרטיסים (30 ש"ח) גם דרך שלומית אלוני כחצי שעה לפני ההקרנה, בכניסה לפואיה

0
ללוח המופעים המלא >

יש להתחבר כדי להגיב

תוצרת בית | דנית ואופיר


מה לשים לך בסנדוויץ’?

או: השאלה הקיומית היומית

בכל המשפחות עם ילדים צעירים


הבוקר הוא הזמן הלחוץ ביותר ביום.

ההורים מנסים לארגן את הילדים לביה”ס, בין הכנת כוסות שוקו וקפה ביד אחת והכנת סנדוויצ’ים ביד השנייה, ותוך ניסיון נואש לעמוד בזמנים ולהספיק ללכת לעבודה עם מעט הנשימה שעוד נותרה להם…

כל אחד ואחת מאיתנו מצא מתישהו סנדוויץ’/בננה/פרי אחר, שנשכחו מבויישים בילקוט וידעו ימים טובים יותר, ואנחנו בטוחות שכולכם כבר שמעתם את כל התירוצים האפשריים לשאלה: למה לא אכלת את הסנדוויץ’?

”זה לא טעים לי”

”הגבינה הייתה מקולקלת”

”לא הספקתי”

”הסנדוויץ’ משעמם”

”לא הייתי רעב”

”אני לא אוהב _______”

”לא שמת לי מה שרציתי”

”אני אוהב רק שוקולד!”

והאהוב עליי: ”הסנדוויץ’ נפל לפח”


אז הבאנו לכם כמה רעיונות נחמדים לאוכל קצת אחר לבית הספר,
בתקווה שימצאו חן בעיני המתוקים שלנו.

להמשך – לחצו עוד

עוד

מאכלים מגוונים לבית הספר


  • אצבעות מוצרלה (יש במיניכל)
  • מאפינס מלוח (מתכון בהמשך)
  • לביבות ירק
  • מקלות/קוביות גאודה
  • פיתה עם שמן זית וזעתר
  • דגיגונים/שטוחים
  • אקטימל
  • אוכמניות
  • קרקרים עם מטבל גבינה או אבוקדו
  • סמוצ'י
  • מנגו חתוך
  • קלח תירס
  • חביתה מגולגלת לרול
  • טורטייה מרוחה בגבינות ועליהן מקלות של ירקות - מגולגלת וחתוכה
  • "חביטורטי"- חביתה עם טורטייה (מתכון בהמשך)

מאפינס קוטג׳ וזיתים


מצרכים:

  • 4 ביצים
  • קופסת קוטג׳ - 250 גרם
  • ⅓ כוס חלב
  •  כוס שמן
  • ½ כוס זיתים קצוצים
  • ½ כוס גבינה צהובה
  • 1 כוס קמח תופח
  • ½ כפית מלח
  • מעט פלפל שחור - לא חובה

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל המצרכים, פרט לקמח
  2. מוסיפים את הקמח לערבוב נוסף
  3. מעבירים למנג׳טים מסיליקון או תבנית שקעים (כ 13-15 מנג׳טים)
  4. אופים כחצי שעה או עד הזהבה בתנור שחומם ל 180 מעלות

טיפ: ניתן להקפיא ולהפשיר במיקרו.


חביטורטי


מצרכים:

  • 2 כפיות שמן
  • 2 ביצים
  • 1 טורטייה
  • 2 פרוסות גבינה צהובה או גבינה מגוררת
  • זיתים (תוספת על הטורטיה)
  • ממרח - מטבוחה/קטשופ/פסטו...

אופן ההכנה:

  1. מחממים שמן במחבת
  2. שוברים לקערה את שתי הביצים, מוסיפים מלח ופלפל, וטורפים
  3. שופכים את הביצים למחבת ומחכים 30 שניות ורק אז מניחים את הטורטייה מעל
  4. ממתינים 2 דקות והופכים
  5. מורחים על החביתה את הממרח, מניחים את הגבינה הצהובה ומוסיפים זיתים ומה שאוהבים
  6. מקפלים לחצי (צורת סהר) ומטגנים עוד דקה מכל צד
  7. חותכים לשלושה חלקים ומכניסים לקופסת האוכל

בהצלחה, וספרו לנו איך יצא!

בתאבון, דנית ואופיר

0

יש להתחבר כדי להגיב

נקודה למחשבה | גלעד קאלך

חידת תרתי משמע


אמרו לי שראו אותך באיזו חגיגה בעיר, לפי השיר. זה לא רק נשמע כאילו הכוכב הגדול הגיע לכרמל - זו המציאות.
(5,5)


שלחו את התשובה למייל שלנו:
AlonGS@ganshmuel.co.il

בין הפותרים.ות נכונה יוגרל שי צנוע
שיחכה לזוכה בתא הדואר


פתרון החידה הקודמת: חצבים פורחים

ענתה נכונה וזכתה בהגרלה: ליאורה אורן

0

יש להתחבר כדי להגיב

זה הכל להפעם

תודה לכל מי שנתנו יד להוצאת העלון


ככל והדבר אפשרי, העלון מנוסח
באופן המתאים לכל המינים.
במקרים בהם הנוסח איננו כזה,
אנא קבלו זאת בהבנה.


תגובות, שאלות, רעיונות ושאר ירקות
יתקבלו בברכה כאן או במייל:
AlonGS@ganshmuel.co.il

להתראות בעלון הבא,
ורד גולן

0
לכל העלונים >

יש להתחבר כדי להגיב

דילוג לתוכן